Home > ikhtiar, kesihatan, pedoman > Bezanya antara marjerin dan mentega

Bezanya antara marjerin dan mentega

September 21, 2008 Leave a comment Go to comments

Renung-renungkan….mengelak lebih baik dari mengubati….

Kisah Mentega dan Marjerin yang perlu kita ambil tahu….. Espeacialy time nak raya nie…demi keluarga tersayang, better kita guna Mentega utk mengantikan marjerin ketika menyediakan juadah berbuka puasa dan kueh raya….

Marjerin pada asalnya bahan yang dihasilkan bagi menggemukkan ayam belanda (turkey). Apabila ia menyebabkan kematian kepada haiwan terbabit, orang yang melabur wang mereka dalam kajian itu mahukan wang mereka semula lalu memerah otak untuk mencari jalan apa yang mahu dibuat dengan barangan tersebut bagi mendapat semula wang pelaburan mereka.

Ianya adalah sebatian bahan berwarna putih yang tidak menyelerakan lalu mereka tambah pewarna kuning dan menjual kepada orang ramai sebagai ganti mentega. Suka tak? Mereka dengan liciknya telah menghasilkan marjerin dengan pelbagai perasa baru.

TAHUKAH ANDA …perbezaan antara marjerin dan mentega?

Bacalah sehingga ke akhirnya, anda tentu tertarik! Kedua-duanya mempunyai jumlah kalori yang sama. Mentega sedikit tinggi kandungan lemak tepunya sebanyak 8 gram berbanding 5 gram pada marjerin. Dengan memakan marjerin boleh meningkatkan penyakit jantung pada wanita sebanyak 53% berbanding memakan jumlah sama mentega, menurut Kajian Perubatan Harvard yang terbaru.

Memakan mentega meningkatkan penyerapan banyak nutrien lain dalam makanan. Mentega mempunyai banyak faedah nutrisi berbanding marjerin kerana ia adalah makanan tambah nilai!

Mentega lebih enak berbanding marjerin dan ia boleh menaikkan rasa makanan lain. Mentega sudah pun wujud selama berabad-abad sedangkan marjerin terhasil kurang dari 100 tahun.

Dan sekarang kita bercakap tentang marjerin. Ia sangat tinggi kandungan asid lemak Trans. Meningkatkan risiko penyakit jantung koronari sebanyak tiga kali ganda. Ia meningkatkan kolesterol total serta LDLmenurunkan HDL (kolesterol bagus). (kolesterol berbahaya) dan

1. Marjerin menaikkan risiko penyakit barah sebanyak lima kali ganda (5x).

2. Ia mengurangkan jumlah susu badan.

3. Ia juga merendahkan respons pertahanan tubuh serta keberkesanan insulin semula jadi badan.

Dan ini ialah fakta yang paling membimbangkan . INI IALAH BAHAGIAN YANG SANGAT MENARIK!

Marjerin hanya kekurangan SATU MOLEKUL untuk menjadi PLASTIK. Fakta ini sahaja sudah cukup membuatkan saya mengelak dari memakan marjerin seumur hidup saya dan setiap barangan yang melalui proses hidrogenasi (ia bermakna hidrogen ditambah, mengubah struktur molekul bahan).

Anda boleh cuba melakukan ujikaji ini:

Belilah satu mangkuk marjerin dan tinggalkan ia dalam garaj mahupun tempat teduh. Dalam masa dua hari anda akan dapati dua perkara berikut:

*tiada lalat yang menghurung, tidak juga lalat buah akan menghampirinya (ia sepatutnya memberitahu sesuatu kepada anda)

*ianya tidak akan membusuk atau bertukar baunya kerana ia tiada nilai-nilai nutrisi; tidak akan ada apa yang tumbuh atasnya. Hatta satu mikroorganisma juga tidak akan membiak atasnya. Kenapa? Kerana ia sangat hampir kepada plastik. Mahukah anda meleburkan Tupperware dan menyapu ia ke atas roti anda?

BAGUSLAH KALAU DAH TAHU..Sebar2kan supaya jumlah pesakit jantung & barah berkurang.

Advertisements
Categories: ikhtiar, kesihatan, pedoman
 1. an
  October 22, 2009 at 1:25 pm

  menarik bout marjerin n mentega tuh tapi macam x caye je..i’ll do dat experiment in my home…

 2. pembaca
  December 17, 2010 at 8:19 am

  mana-mana web/blog pun lebih kurang serupa je…dok copy & paste. sebenarnya menda2 ni bole caya ke tak tak tak tau la. kalau betul bahaya tentu dah kena haramkan. marjerin kita dibuat dr kelapa sawit kan?. ingat tak tahun 80an dulu AS ada kempen anti minyak sawit tapi masuk mahkamah akhirnya kalah sbb minyak sawit tak bahaya. cuba tengok pandai buat ayat “..Marjerin hanya kekurangan SATU MOLEKUL untuk menjadi PLASTIK.” Kalau anda nak tahu air yg kita minum juga kurang 1 molekul utk jadi “HYDROGEN PEROXIDE” .. jadi JANGAN minum air

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: